Tanulmányút 2019.10.23.

A tanulmányút során a Kisnánai vár projekt valamint mátrai önkéntes tevékenységek megismerésére került sor. A Kisnánai vár turisztikai hasznosítása című projekt fő célja egyrészt a település hosszú távú turisztikai és gazdaságélénkítő fejlesztése, a piacképes kínálat és fenntarthatóság biztosítása, másrészt a projekt kidolgozásánál pozitív hatásgyakorlás a környezetre, a település és a térség gazdaságára, társadalmára.

A Kisnánai várat, programjait és szolgáltatásait Észak-magyarország és Heves megye egyik vonzó idegenforgalmi termékévé sikerült fejleszteni, így az Észak-magyarországi várak tematikus út egyik fontos állomásává vált.
Fiataloknak gyakorlati helytörténeti oktatást, állandó- és egyéb szervezett kiállítások megtartását, iskolai külső oktatások (történelem- és képzőművészeti óra), opálcsiszolás, konferenciák és rendezvények szervezését biztosítják. A vár és a település hozzájárulnak számos ifjúsági programhoz, rendezvények megvalósításához. A működtető Önkormányzat törekszik a fiatal generációval való folyamatos együttműködésre, a nyári időszakban önkéntes- és diákmunkát biztosít. A vár rekonstrukcióját megelőzően, valamint az azt követő időszakban is nagy arányban vesznek részt fiatalok a települési rendezvények előkészítő munkáiban, illetve nagy segítséget jelentenek a rendezvények, programok lebonyolításában is.

A tanulmányút során a mátrafüredi Kékes-Kutató-Mentő Rescue Team munkája is ismertetésre került. Az Alapítvány

AKADÁLYMENTESÍTÉS